Ta članek je nadaljevanja članka Ličenje zrele kože (1. del), v katerem smo opisali pravilno nego zrele kože in ustrezne tehnike nanašanja ter teksture in barve tekočih podlag, korektorjev, pudrov, rdečil in bronzerjev.

 

4. POUDARITE SVOJE OČI

Za posebno mladosten videz odprite oči in jih povečajte. Držite se maskar, ki vašim trepalnicam dajejo volumen in se izogibajte takšnim, ki jih podaljšajo ali zavihajo. Pri maskarah moramo biti pozorni, da njihova formula ne zlepi trepalnic, saj so le te pri ženskah v zrelih letih tanjše in redkejše.

Pri črtalih za oči lahko izbiramo med črnim, za bolj dramatičen videz in rjavimi odtenki, za bolj naraven izgled. Rjav eyeliner je varnejša in nežnejša izbira, vseeno pa naj bo temno rjave bare. Svetlejši toni rjavih črtal lahko na vas namreč ustvarijo utrujen videz. Poskusite najti temno rjav eyeliner v barvi kave, ki bo vaše oči odprl vendar ne bo tako dramatičen kot črna barva. Lahko pa klasično črno in rjavo barvo črtala zamenjate tudi za temno modro (navy), vijolično ali pa temno zeleno črtalo, ki bodo vaše oči poudarili na popolnoma drugačen a vendar nevpadljiv način. 

 

 

Medtem ko sta maskara in eyeliner osnovna koraka, naj bo senčilo za veke bolj dodatek. Prav tako se izogibajte debelim nanosom senčila in ga raje z majhnim čopičem nanesite od zunanjega dela oči proti notranjemu, tako da barva postopoma postane svetlejša. To bo vaše oči optično povečalo. Pri formulah senčil izbirajte med mat in satenastimi teksturami, za katere obstaja manjša verjetnost da bodo poudarili drobne gubice. Izogibajte se frosty senčilom, ki smo jih nosili v zgodnjih 2000ih, ker izgledajo staromodno in vaše oči postarajo. Prav tako lahko poskusite z bleščečimi ali šimrastimi teksturami, katerih droben blišč bo na vaših očeh izgledal čudovito. Bleščice dodajte na notranji kotiček vaših oči ali pa jih s čopičem za obrobo oči nanesite na črtalo za dodaten poudarek.

 

 

5. OBRVI NAJ BODO ČIM BOLJ NARAVNEGA VIDEZA

Obrvi so okvir vašega obraza zato je potrebno imeti dobro obliko, ki ne izgleda preveč narisano in umetno. Modni trendi glede obrvi se ves čas spreminjajo, toda na splošno velja, da je najlepši videz naravni videz in to velja tudi za obrvi. Za to da to dosežete, jih najprej oblikujte tako, da niso pretanke. Za ustvarjanje oblike in polnjenje obrvi uporabljajte lahkotne poteze s katerimi rahlo rišete nove »dlačice«, kar bo preprečilo umeten videz obrvi.

 

6. POLNE USTNICE S POMOČJO ČRTALA IN ŽIVAHNIH BARV Ustnice lahko z leti postanejo nesimetrične kar dodatno postara obraz. Poskusite uravnotežiti obliko ustnic z uporabo črtala v barvi vaših ustnic, v mehki formuli, ki vaših ustnic ne bo izsušila in pretirano matirala. Če se vam rdečilo velikokrat razleze v majhne gubice okrog ustnic, nanesite svinčnik za ustnice, da napravite bariero preden nanesete šminko. Posebno pozornost posvetite Kupidovemu loku – predelu ustnic direktno pod nosom – ki je simbol mladosti. Izogibajte se zarisovanju čez Kupidov lok, ker bodo ustnice hitro izgledale umetno.

Robove rdečila zabrišite s čopičem, zato da bodo ustnice izgledale mehkeje. Če je vaš najljubši odtenek šminke v mat formuli, lahko na vrh vedno dodate malce gloss-a, ki bo vašim ustnicam dodal sijaj in definicijo. Pri gloss-ih bodite pozorni, da formula ni pretežka ali preveč lepljiva, ker bo pokvarila tako barvo kot izgled vaših ustnic. Ne bojte se uporabe različnih barv kot so oranžni, breskvasti, losos ali temno roza odtenki, ki dodajo živahnost zrelejšim obrazom.

Če se vam mat šminke nabirajo v gubah, poskusite pred nanosom rdečila nanesti nežen piling za ustnice, s katerim boste odstranili vse odmrle dele kože in nadaljujte z nanosom balzama za ustnice. Tako boste poskrbeli za gladke, sijoče in polne ustnice. Po nanosu balzama počakajte nekaj minut da se vpije v ustnice – vmes lahko recimo naličite oči ali pa dokončate preostale dele obraza.