Ženske velikokrat naletimo na plaz kritik našega izgleda – od komentarjev naših postav, stila oblačenja do našega (ne)mladostnega videza. “Obnašati/oblačiti se moraš letom primerno!”, je pogosto “nasvet”, ki ga dobijo tako mlade ženske, ki svojo ženstvenost in stil še raziskujejo kot tudi ženske v zrelih letih, ki so na pomen svojega izgleda že pozabile. Vendar to še ne pomeni, da se je potrebno predati in se zadovoljiti s starimi kosi iz svoje garderobe, ki ne odgovarjajo več naši postavi ali našemu življenjskemu slog. Samo zato ker ste dosegli določeno starost še ne pomeni, da ne morete imeti dobrega stila in se oblačiti lepo. Počutiti se mlado in izgledati mladostno je v prvi fazi način razmišljanja.

Čeprav je veliko trendov danes namenjenih mlajšim, vseeno lahko s svojim modnim slogom postanete glamurozna dama, ki ne samo, da je zadovoljna sama s sabo ampak s svojo brezčasno lepoto in stilom služi kot vzor. Veliko modnih oblikovalcev oblači vrhunske zvezde, ki so starejše od 50 let z razlogom – zato ker se po njih zgledujejo ženske vseh let. Bodite vzor generacijam tudi vi in se starajte s stilom.

Starost ni povezana s stilom – dober modni slog je možno doseči ne glede na leta – ključ je v tem, da veste kako poudariti najlepše dele svojega telesa. Izstopite iz družbenih okvirjev, sploh pa preslišite mnenja okolice, ki nam narekuje kaj je “primerno” in se zavedajte, da smo ne glede na leta vedno lahko polne energije, da lahko sledimo modnim trendom medtem ko se podimo za vnuki in skrbimo zase, zato ker nam je všeč kako izgledamo. Ves čas je potrebno imeti v mislih, da nikoli nismo prestari, da bi bili modni. Pri oblikovanju lastnega stila vam bodo v pomoč spodnji napotki.

POPESTRITE IZGLED Z MODNIMI DODATKI

Začnite z majhnimi spremembami kot je nošenje nakita. Velikokrat vidimo ženske, ki zjutraj nase dajo kar celotno škatlico z nakitom. Nakit najbolje pride do izraza ko se osredotočimo na 1 ali 2 kosa, ki izstopata in popestrita vaš styling-najsi je to ogrlica, zapestnica ura ali pa uhani. Naj bo vaša garderoba še tako enostavna in enobarvna, lahko s torbicami, šali ali pasovi v drznih barvah, vzorcih ali teksturah dvignete vaš izgled na višji nivo. Sestavite si svojo kolekcijo modnih dodatkov, ki jih lahko kombinirate in takoj spremenite svoje outfite.

POPESTRITE SVOJ STIL Z VEČ BARVE

Dodajte svoji garderobi več živahnejših barvnih kosov. Samo zato ker ste presegli določen starostni prag še ne pomeni, da morajo vaša oblačila biti zgolj umirjenih barvnih tonov. Eksperimentirajte z vzorci in teksturami – poskusite z zanimivimi živalskimi, rožastimi in drznimi potiski, ki jih marsikatera mlajša ženska ne bi mogla nositi tako dobro kot vi. Naj bo to živahno roza bluza, šal z drznim vzorcem ali rdeči salonarji – ženske v zrelih letih si zaslužijo poudariti svojo ženstvenost z nekaj barve.

OBLECITE SE STRATEŠKO

Vsaka ženska je nezadovoljna vsaj z eno stvarjo na svojem telesu, ki jo poskuša vedno znova zakriti. Za nekatere je to trebušček, za druge širše roke ali pa vidne vene na nogah. Vendar to ne pomeni, da se morate zadovoljiti z dolgočasnimi kroji, ki vas popolnoma pokrijejo in naredijo širše in manj samozavestne. Če so vaš problem noge, jih zakrijte z drznim kostimom modernega kroja. Da pokrijete trebušček svojo srajco zatlačite v hlače ali krilo samo spredaj, zadaj pa jo pustite da prosto pade. Z leti pride tudi izguba elastičnosti kože prav tako gravitacija naredi svoje. Zato je potrebno investirati v kose, ki dele vašega telesa ustrezno podprejo. Kvalitetno spodnje perilo bo omogočilo, da tudi vaša oblačila na vas izgledajo bolj urejeno.

KOSI KI BI JIH MORALI IMETI V OMARI

  • Temne jeans hlače v vašem najljubšem kroju
  • Telirana bela srajca
  • Trendy ogrlice in šali
  • Suknjič v drzni barvi
  • Obleka, ki laska vaši postavi
  • Bluza s potiskom

ČEMU SE IZOGIBATI

ŠIROKA OBLAČILA PREJ POUDARIJO NEPRAVILNOSTI

Široka in ohlapna oblačila redko delujejo nam v prid, čeprav se nam zdi, da bodo skrila dele telesa, ki nam niso všeč. Učinek je ravno nasproten – v njih izgledamo širši. Namesto skrivanja v prevelikih oblačilih poskusite raje izpostaviti del telesa ki vam je všeč. Imate dolge in suhe noge ampak ste širši okrog trebuha? Poudarite jih z oprijetimi hlačami. Imate ozek pas? Poudarite ga! Kroji oblačilih, ki poudarjajo pas bodo vaše telo pomladili, v njih pa boste izgledali veliko elegantnejše kot v široki tuniki.

POŽIVITE SVETLE, NEIZRAZITE BARVE

Predlagamo da se izogibate stylingom, ki so sestavljeni samo iz nevtralnih ali sivih barvnih tonov. Monokromatski izgled je lahko hitro dolgočasen sploh za ženske v zrelih letih. Nosite nevtralne barve, če se v njih počutite dobro, vendar jim dodajte nekaj več barve s pomočjo modnih dodatkov ali čevljev.

POZOR PRI KOMBINIRANJU VINTAGE KOSOV

Ali ste mnoga leta hranili vaš najljubši modni kos, ki je zdaj ponovno v modi? Ko ga boste kombinirali z drugimi oblačili in modnimi dodatki bodite previdni, da ga ne kombinirate enako kot ste ga takrat, ko ste ga nazadnje nosili. Vintage oblačila lahko hitro izpadejo staromodna, če jih kombinirate s preveč drugimi kosi iz istega starejšega modnega trenda. Vdahnite nekaj modernega časa tako, da kombinirate vintage krilo s petkami živahne barve ali pa mu dodajte telirano usnjeno jakno.